J-bog-logo-lille

 

Bøger om trafikhistorie, busser, lastbiler og lidt til...

Køge-Ringsted Jernbanes busser

KRB - Kpl forside - 22-05-1937Selve jernbanens historie er beskrevet i Dansk Jernbaneklubs to bøger om banen fra 1967 og 2004. Denne side handler kun om rutebildriften ved Køge-Ringsted Jernbane (KRB).

I starten af 1920-erne opstod der et utal af bilruter overalt i landet – og også i Køge-Ringsted Jernbanes opland. For at imødegå konkurrencen gik banen ind i rutebildrift, og i 1935 købte man ruten Køge-Ringsted.

Under 2. verdenskrig blev driften på såvel banen som på bilruten indskrænket kraftigt. En af banens rutebiler blev opklodset p.g.a. manglende dæk. Umiddelbart efter befrielsen blev den ombygget til jernbanedrift. Efter krigen blev driften øget i takt med at benzin- og gummitildelingen steg.

I 1947 fik KRB tilladelse til en ny rute, nemlig ruten Haslev-Ringsted over Ørslev-Nordrup.

KRB - Rutebilbillet fra Allan - bearbejdetI 1950'erne gik man i størst muligt omfang over til at bruge dieselbusser, der var mere økonomiske end benzinbusser.

I starten af 1960’erne, hvor bilismen var i kraftigt stigning, blev banens drift for alvor urentabel. Den 31. marts 1963 lukkede banen.

Som erstatning for banen stiftede de involverede kommuner "Køge-Ringsted kommunale Rutebilselskab", der dels erstattede jernbanen og dels drev banens bilruter videre i tilpasset form. Selskabet anskaffede ikke selv busser, men forpagtede driften ud til Det Østsjællandske Jernbaneselskab (senere Østbanen) indtil 1981. Herefter overtog Østbanen selv ansvaret for driften. Siden har ruterne været i licitation og andre entreprenører er kommet til.

Forside KRBs-busserHar du fået lyst til at læse mere om KRB's busser, så er hæftet "Busserne ved Køge-Ringsted Jernbane" skrevet af Jens Birch måske noget for dig. Se mere om hæftet her. 

 

 

 

KRB - Kpl Kj-Rg - 22-05-1937Køreplan 22. maj 1937

Seneste udgivelser

 

Forside Lavt gulv høj serviceLavt gulv - høj service - historien om Preben Louw Pedersen
195 DKK + porto
Se mere her

Forside Strandgaards Rutebiler lilleRutebildrift i fire generationer - Strandgaards Rutebiler i 100 år
295 DKK + porto
Se mere her

 

Forside Møns kommunale AutomobilselskabMøns kommunale Automobilselskab - og tiden før
175 DKK + porto
Se mere her

Forside Skibe fra Nordatlanten og Østersøen lille

Skibe fra Nordatlanten og Østersøen
145 DKK + porto
Se mere her

Forside Rønne havn

Rønne havn - øjebliksbilleder fra 1960'erne

185 DKK + porto
Se mere her

Forside DSB rutebilerDSB rutebiler - fra Statsbanerne til Combus
395 DKK + porto
Se mere her